Nuffnang Ads

Sunday, October 28, 2012

Halloween Party Turned Nightmare

Segan plak nak post pasal my party di kala org lain bz raye ni lepas bace blog En. Akmal tadi, I really love his latest post ... Some kind of nasihat dgn approach yg rasional ... Tidak terlalu mengkritik, somehow msg tu sampai ... Ye lah, lawyer kan ... Tetibe aku nak ckp melayu plak, hahah ...

Dah lame tak buat post menghentam a specific individu, but I'm at that point to go back there smalam ... Maybe seeing someone that I've been trying so hard to avoid for the past 12months yesterday, bring back all the negative energy ...

But let's keep myself in sanity, I'll make this post general ... I think most of my readers tau sape I'm talking about, & as usual ... I'll never advice korang utk stop berkawan dgn die or whatsoever, just berhati-hati ... This is my story to share ...

I left the house early yesterday, baik hati sangat nak ambek a 'friend' ni kat Kota Warisan, Salak Tinggi ... From my point of view, it's not that far from my house ... Kalau mek sue or someone else yg have to go fetch her, kan lagi jauh ... Since dorang stay somewhere around KL, pastu nak pegi Kota Warisan & go back KL ... So it's just something I always do, tolong org ... As long as it still in my convenience ...

So from Kota Warisan, we went to Damansara Damai ... Drop her son there, hantar her stuff somewhere nearby ... & pegi my house kat Kota Damansara kejap ambek barang ... Later on we trus head KL, sebab dah consider lambat since I'm kind of the organizer ... Nak kene check in bagai ...

Somehow the 'friend' claim she's meeting someone kat Time Square, so I dropped her there & went to the service apartment to check in ... Dgn drama booking 2rooms apartment ended up dapat 2units 1 bedroom apartment ... About an hour jugak la nak solve kan ketidak puasan hati di situ ... Then it's time to make the payment ...

Guess what ?? Duit aku tinggal 50ringgit je dlm wallet ... While I just spent rm50 kat Plaza Tol Kajang utk topup touch & go ... & takde brenti mane2 for meal or beli barang all the way from my house in Bangi - Kota Warisan - Damansara Damai - Kota Damansara - the hotel ... Toilet break pun takde ...

The worst part is, my limited addition rm50 note pun hilang ... All together, at least rm400 yg hilang ... Before my event started, dlm kereta ... All the way from Kota Warisan to KL ?? Imagine how I get thru the night ?? Stress kot ?? Memang hilang trus mood nak happy2 ... Trus lepak bilik tgk tv, mlm baru siap2 jumpe mek Sue sumer ...

Suppose I planned to go & get my make up & hair done somewhere in Ampang, konon2 nak jadik kathy peri ... Last2 I end up being Reysha Mokhtar jugak ... No special2 effect ... & terpakse hadap muka dia lagi for the rest of the night, sebab tak nak timbul kan uncomfortable feeling within member2 ...
 
Before I left the home, dah terpikir sebenarnya ... Nak inform my boyfriend, and others ... It's a party, don't trust anyone in the room ... Sebab pernah experienced duit hilang mase vacation kat PD dulu ... Nak main tuduh2 memang xbole, sebab semua pun member2 ...

Ape nak buat, bende dah jadi ... My boyfriend memang pissed off giler, sebab pelaku ade depan mate ... Somehow I didn't do anything ... Actually ade jugak perasaan nak sound die direct, but a friend of my boyfriend already said it to her face - "dorang ni ke yg rembat barang you" ?? Somehow memang muke die slamber je mcm tak bersalah ... So I guess, no matter what you say ... You'll never get your money back ... Since die pun dah joli katak kat Time Square tu ...

I learned my lesson, never trust a someone you just met, even she's/he's really friendly mcm dah 10tahun kenal ... & never leave your money sepah2, bukan tak nak percaye org ... But anything can happen, & people will go to all levels when money is involve ... My fault - I left my handbag in my own car mase naik ambek barang kat rumah tu ...


Muhasabah diri kejap, maybe ade something yg tak berkat dgn rezeki saye di tempat baru ni ... Dah 2bulan berturut2 duit saye hilang rm300 - 400 ni ... Mungkin careless, or maybe I should start bayar zakat & deduct income tax utk berkat kan rezeki tu ...

I think a few of my stalker kenal die, dr kronologi cerita dr tgh hari smalam ... Korang bole tangkap die sape ... Maybe smalam she's desperate, perlu kan duit tu utk shopping Halloween costume for the night ... Or nak beli pampers anak die ... & memang dah nasib saye terkena ...

To my friends & those who knows her, just be careful ... As I said, maybe smalam hari malang saya ... Mungkin dgn korang she'll bahave, so saye cume mengingat kan ... Prevention is better than cure, so berhati-hati la sebelum terkena ...

& to you, someone who I called a 'friend' ... Saye tau ape awak buat, awak lagi tau ape yg awak buat ...Tak perlu saye nak cerita kat org ape yg awak buat, sedar2 la diri tu ... Tak payah nak carik duit halal bagi anak makan, or "You have to respect me if you want me to respect you" kalau perangai dah mcm tu ... Just so you know, I never wanna see you face again ... Tak payah terhegeh2 nak call, aku malas nak layan ...

Kbye ~

Saturday, October 13, 2012

Suratan atau Kebetulan

Post tade hubung kait dgn tajuk cerita, haha ... Just mcm suka that phrase these few days, so suke hati la kan ?? ;p This is work related, tetibe je ... Di saat & ketika yg tak diduga, dpt offer yang rase mcm nak nangis je to let go ... Ditelan mati c bapak, di luah jiwa kacau ... For real ...

I'm currently working with the 4th Lane Expansion team, which a well known established company ... Dpt assign car, staff house provided ... Medical expenses all covered, everything you ask for ... Kire kalau gaji 2k tu, plus house & car ... Jadik 3k la, contoh ... Kalau kire2 potongan kwsp & employer's share, dpt la 3k tu ...

So now ade another offer, from a Australian company ... For an extra rm500, somehow tade kete ... Tade rumah, but project near to home ... MRT la senang ckp ... Kalau ikut my calculation, I prefer extra money ... Rather than assigned car, or rumah staff ... Sebab money is something that you can measure ...

While company's car, or staff house are things yg tade figure ... Some might get lucky biler project dorang kat Penang & dpt kondo, while for me kat kawasan membangun ni dpt rumah flat je because tu je bole dpt dgn limit allowance rm800 tu while kat penang bole dpt kondo with the same value ...

Kalau ikut my consideration, a few considerations sebenarnya ... Pros & cons die adalah fair & square ... Quoted from someone who advised me on this issue, "Kire now dah ade bf, tapi ade boipren baru lagi ensem" ... Mesti kau nak kan ??

Ramai yg dah involve lame in this industry suruh go for MRT, sebab it's a consultant firm ... & tak bape seswai la pempuan nak b'jemur pegi site, for a 5years look ahead plan ... I'm using the easy way up, in 2years gaji dah letop ...

While if I stay, I'm struggling all the way up ... 5years kluar masuk site, pastu baru bole duk rilek attend meeting ... Tu pun masuk meeting nak b'gaduh je ... Tapi my benefit, medical ... Sumer tip top la, one third of my expenses are covered by the company ...

But in 5years ?? Lepas habis project ?? I lost all the privileges ... Memang skarang jimat, duit rumah tak yah bayar ... Pakai kete kampeni, kad minyak bagai sumer complete ... But that will only cover my current expenses, for 3-5years from now ... Lepas tu ?? Rumah, kete ... Sumer kene serah balik ...

While if I go for the better pay, kene pakai kete sendiri ... & of course senang nak beli rumah, & in 5years time bole rilek harvest investment ... But tell me honestly, duit dlm tangan ... Yakin ke you can buy all those in 5years ?? Rumah, check ... Kete ?? At this point, I see myself having one of those je ... If I buy a house, a new car definitely have to wait ...

I haven't decide lagi until this moment ... From what I see, both are equally beneficial ... If I go, tade rugi pape ... Maybe sedih sikit nak lepas kan kete baru pakai 3minggu la, hahah ... & if I stay, I still have either one kereta baru or a house ... But in longer duration ...

Never in my twenty something years of living ni nak kene buat decision as important as this ... Boipren ajak kawen pun tak stress mcm ni ... Hahah ... Slalu pandai je advice org kan, biler kene kat diri sendiri jem plak tatau nak pilih ...

For better or worse, my decision will always be based on my priority list & kepentingan org di sekeliling ... & of course, I'll seek guidance from Yang Maha Mengetahui ... To help me thru, making the right decision ... Pray for me guys ~

Sunday, October 7, 2012

Pre Perhentian

I did mentioned in my previous post about the 3days long shopping to prepare for my trip perhentian ... Hahah, kenapa sampai 3days ?? 1st of all of course, sebab ade keje ... & one of the most important reasons is that it's so hard to find summer outfit when it's approaching winter ... Hahah, dulu tade la kesah sgt pasal seasons ni ... Tetibe skarang baru terasa perbezaan nye, hahah ...

There are lacey dress everywhere, & sgt susah nak carik beach wear ... Except kat bikini department @Debenhams ... Or maybe during my 1st day shopping tade idea nak beli ape, after I saw that see thru top kat Debenhams baru dpt idea what to look for ...

& sebab saya kurus, so adalah sgt susah nak fit myself into a kaftan ... The shoulders are always big, & will made me sink in ... By the end of the day, I have to go with a see thru shirt which actually can be formal ... Depends on how you style it ... Now I believe ape adik cherry always say, 'Jgn mimpi la nak pakai kaftan' ... Hihi ...

Tade la see thru mane pun, maybe sebab the color ... But the color helps bring the vacation mood ...

So remember to shop for your summer dresses in the middle of the year, or else you'll end up looking around for 3days like me ...Hihi ... So here's the total damaged for the 2days trip, ;p -

1. Toiletries - sunblock + after sun + travelling kit rm50

2. Outfit - See thru shirt + sundress rm 110

3. Bags - Sling bag + tote rm420
Abaikan item ini, kebetulan carlo rino on sale that 1st day I went shopping ... So trus beli, kalau tak gigil jugak la nak kluar almost 5hundred for that bag ...

Hot pink sling bag & tote on my right ... Abaikan mate yg xbole bukak tu ...

4. Shades - matching color dgn handbag rm20 from Brands Outlet ...

Total Damage = plusminus rm600 ...

Mule2 ade jugak niat nak find wedges ... Nasib tak beli, kalau tak sure membazir ... Sebab memang tade mase la nak b'cantek2 kat pulau ... Memang bgn, makan ... Swim, snorkeling ... Makan, party ... Swim lagi, & sleep ... Ade la lebih feel to walk bare foot on the beach & tade makne nye nak jump from water taxi pakai wedges ...

I end up experiencing outfit shortage, even dah bawak extra shirt ... Sebab sampai2 trus tukar baju for snorkeling, balik snorkeling tukar baju lagi for dinner ... Then lepas dinner nak lompat2 lagi beriadah di tepian pantai ... & another change for bed ...

The next morning, bgn nak pegi makan ... & mandi lagi ... Then another change to get to the main land ... To make myself comfortable all the way back, you might need another change ... So imagine kalau pegi 3days ?? Make sure you enuf shirts & pants ... Hihi ...

I shud stop now, I miss the island :(

Tuesday, October 2, 2012

Pulau Perhentian: Stress Free Weekend

There were a lot of long2 things we've been thru before we finally reached Long Beach, long wait for encik Kimi ... Long delayed sebab mek hantar atok tersayang to KLIA before we can start the journey, long drive ikut jalan pantai which drag us to 6hours ... Tak termasuk my 3days long shopping xsudah ...

 The long drive, nak ikut jalan pantai sgt ...

Since we left Gombak at 3.30 am, took a short break kat R&R Temerloh sebab air-cond panas ... Hahah, I managed to reach Cherating around 6am ... As the traffic blom heavy lagi, around 7am we reached Dungun for toilet break ... Thanks to my very supporting entourage, who kept me company dr Kerteh sampai Kuala Besut tak tido ... Hahah ...

Agak moral down since traffic agak heavy in Kuala Terengganu & almost 9am ... Ditambah dgn sesat2 lalu Seberang Takir since tu je jalan yg saye ingat mase gi Besut last year, padahal time tu lalu Seberang Takir sebab nak beli kepok ... ;p

We finally reach Kuala Besut around 10am, pegi withdraw duit & setting parking bagai ... Beli ticket & register with Jabatan Laut, dorang bagi ticket 12.30 pm ... Konon2 ade an hour nak mengalas perut, tapi tetibe je dorang panggil suh naik bot kul 11.30am ... Sebab ade trip to the nearby village, takde menyesal ke hape ... Trus hoyeh, lompat naik bot sebab dah eksaited tgk air kat jetty ... Hahah ...

So here the cost summary kat Kuala Besut (Day 1):

Minyak - RM 100 (ni ikut jalan pantai, 5hundred km over & of course ikut kete ape korang bawak ... share 3org ?? xpayah share sgt, sumer claim balik ... haha)

Parking - RM 7/day (the other car who reached a day early kene rm5 je per day ... mu kecek klate dapak muroh, hahahhahahhah)

Boat - RM 35 /person (actually kitorang dpt rm60 je return, harge member :D)

Mule2, mek2 2org yg duk depan dlm kete tu kerek habes la ... Nak tinggal kan je abe yg tumpang kitorang tu biler sampai Perhentian, & buat hal sendiri ... Skali biler ter'rescue' dlm situasi kat Kuala Besut tu, trus bersyukur masing2 sebab ade abe ... Kalau tak confirm2 kene tekan abes dgn pokcik2 kat jetty ...

Mokcik + mek kat jetty = eksaited ...

Eksaited giler naik boat, dgn org kampung yg gi pekan hari sabtu beli barang ... Ustad yang nak balik kampung tu pun happening siap offer kitorang rambutan, hahah .. & baby yg siap bagi posing duck face + 'peace mc 5days' ... Giler kau, duk pulau pun updet tau tgk youtube ... Haha ...

See ?? Told yuh !!!

 Posing lagi mek2 ni dlm bot ...

Sampai2 pulau around 12 lebih, trus hilang segala ape yg ade dalam kepala ... Sebab super duper sangat best !!! Tak terkate ... Air dah kaler turquoise, & crystal clear ... Dr dlm boat lagi, sampai sane kene bayar rm2 /each lagi for the water taxi ... 

 On water taxi from the boat to beach ... Stock air mineral mcm nak duduk seminggu, hahah ...

Sampai je trus check in, we stay kat rock garden ... Which is highly not recommended utk gegirl cam kitorang ... Sebab tengah hari sangat panas, nak duduk kat beach pun adalah sgt panas ... Even my trip sebenar nyer time almost monsoon, bole la harap berangin sikit ... Imagine kalau korang pegi time panas terik around June, so tepuk dada tanye selera ... :D

Tu belom masuk citer lampu asal bole, & cermin yg jatuh berderai biler korang eksaited lebih ... Berebut2 masing2 nak tenyeh eye liner time nak gi beach party ... Hahah ... & unluckily for us, toilet drain out outlet tu tade cover ... So ade 2-3 series of national geography mlm tu ... Cicak katak bagai sumer hade, nasib tak kluar yg lagi satu in reptile family gak tu ... Simpang !!!

Owh, the cost - rm120 /night (no a/c) ...

Xsempat makan ke hape, trus lompat join abe2 bersnorkelling ... Padahal ikut perbincangan bbm, takde nak nature sgt la ... Nak duduk tepi pantai je la ... Sumpah mengade ... Cost for the snorkelling trip - rm40 /per person ... 

Eksaited tak muke ?? Xtido dr kl tu ...

Kalau nak ikut kan, the 5 spots yang the boat driver bawak tu tade la exciting mane kalau nak dibandingkan dgn my island hopping kat Sabah last year ... Coral sumer dah mati ... Just they got extra point on turtle & shark point ... & of course the most favourite coral to see - yg ade nemo tu susah nak jumpe ...

We went back around 6pm, trus gi makan ... Standard la, kebulur bile swim ... & of course, kitorang ni tak makan dr Gombak ... Hahah ... Standard la makan kat pulau, it cost about rm 15-20 /per person for a meal ... Nasik goreng dlm rm12 - 15, air biase2 (teh o ais, sirap) sumer around rm4-5 & fruit just around rm 7/8 ... & all time fav drink kat sini - jus pise aka banana, mesti order utk feel lebih lepak tepi pantai ... Hahah ...

Night life adalah sangat happening kat Perhentian Kecil, the one & only sebenarnya sebab Perhentian Besar tade night life ... It's a perfect environment utk relax & enjoy the sea breeze, however music agak loud & boloq biler masing2 dah jadik monkey & mat salleh joget2 bogel ... Hahah ... 

Walau bagaimana pun, sebab tak tido since I woke up on Friday morning ... Jadik slamber, baring & membute with the loud music & monkeys jumping around ... Until mid night, when they light up the camp fire baru terbangun sebab panas & it's start raining ...

Naik atas bilik, sambung jadik monkey lagi ... Main game bagai, sampai kegilaan tahap maximum gi mandi laut at 4am ... Natijah dr kejadian itu, habes wallet abe ... My blackBerry, baju mek ... Sumer kene angkut belako oleh pihak yg tak bertanggung jawap ... Yes, barang kitorang kene kebas that night ...

So since blackBerry no more, gambar pada event2 afterwards sumer adalah zero ... Pagi tu, sorang2 bgn kul 11 ... Mimpi la kan nak sunrise bagai, by 12pm the weather is soooooo hot ... Memang bunuh diri nak jalan2 bogel kat pantai ... 

Somehow we managed to go for another round of snorkelling nearby the beach jek, oleh abe2 yg tegar ber'snorkelling' ... Yang lain, pancit ... Duk lepak posing2 saje ... :D

Memang xbest the last day, rase mcm rushed to have lunch ... Nak mandi2 jap, then pack & leave by the last boat @ 4.30pm ... Biler nak pegi tu, mcm something missing ... Even until now, still bole senyum sorang2 biler terkenang kan the white sandy beach ... Seriously, as I said ... Nothing much nak compare dgn corals kat Sabah, somehow there's something there ... Really peaceful, & there's no time to think about all the stress ... Kalau blackBerry hilang pun, you still can go home senyum ?? That's how amazing Pulau Perhentian to me ...

On the way back, sempat singgah beli kopok losong kat Semarok ... Losong la sangat kan, padahal kat Klantan ... Sempat la makan meggi ketam for dinner, then baru we head back to KL ... The one thing the boys successfully do to us is - buat kitorang gemok !!! Imagine 6 o'clock tu dah makan, then 9pm makan lagi ... Heavy dinner ... On the way back pun same, kul 8 makan meggi ketam ... 12am singgah makan lagi seblom sampai bentong ...

We reached Gombak around 2am ... Lepas hantar all my entourage balik, I managed to reach home by 4am ... Lepas setting2 mood tido, around 4.30am baru tido ... Tawakal je since tade alarm clock nak bgn gi keje esok, because all these while memang bergantung pd blackBerry sepenuhnya ... AlhamdulliLlah, everything went well ...

We'll definitely come back, when they mentioned about Pulau Perhentian will be closed during the monsoon season ... Rase mcm lamer giler nak tunggu die bukak next year ... Gosh, mcm bercinta dah nak gi Perhentian ni ... 

Kalau dulu celcom ckp xbole nak revise plan sampai 15hb, kalau tak kene penalty 1k ... Confirm aku mengomel, komplen here & there ... Now biler gi claim sim card & they still gave the same answer, somehow bole senyum & tenang tunggu 15hb baru dpt new smartphone ... Huhu ... Perhentian gave me all the calmness, ;p ...

Tetibe aku ade post travel guide kan ?? Haha ... K la, later ~

Search This Blog